Hoe is het dynamische VolFlex energiecontract opgebouwd?

Hoe komt mijn tarief tot stand? Welke posten zie ik allemaal terug op mijn afrekening? Wat komt er nog bij vanuit de overheid? In deze blog lees je alles over de opbouw van het dynamische VolFlex energiecontract.

De basis van een dynamisch energiecontract
In je VolFlex energiecontract spreek je geen vaste prijs maar een index af. Dit is de beurs waarop we je afname en invoeding verhandelen. Hier komen de volgende kosten bij kijken. De hoogte van deze kosten vind je terug in je contract en de bijbehorende voorwaarden.

 • EPEX spotmarktprijs voor elektriciteit
  Bij dynamische energiecontracten, zoals VolFlex van Hezelaer Energy, volgt het elektriciteitstarief de spotprijzenmarkt en kan het elk uur variëren op basis van vraag en aanbod op de markt. Hoe groter de vraag, hoe hoger de prijs. En andersom; hoe meer aanbod van energie, hoe lager de prijs. Maar je kunt goedkope uren niet zomaar wegstrepen tegen duurdere. Omdat de prijs op de beurs tijdens de zonnige uren doorgaans lager is, krijg je op basis van het eerlijke vraag-en-aanbod-principe gedurende deze uren meestal een lagere prijs voor je invoeding dan je betaalt voor je afname. Maar verbruik je toevallig veel energie op de momenten dat er veel aanbod is en heb je dus een ander profiel dan de gemiddelde verbruiker? Dan ben je spekkoper!

  Verder lezen over zonnepanelen bij een dynamisch energiecontract

 • PEGAS EGSI spotmarktprijs voor gas
  Bij gas varieert het tarief op de spotprijzenmarkt iedere dag. Omdat gas vooral veel wordt gebruikt in de winter voor de verwarming, zie je in de koudere maanden meestal een hogere vraag terug. Daardoor is de prijs in de winter meestal hoger dan in de zomer. Dit is het gevolg van het vraag-en-aanbod principe. Je ziet dit effect duidelijk terug in de grafiek.

  Naar actuele tarieven elektriciteit en gas

 • Marktprijs afhankelijke kostenopslag
  1 dag van tevoren maken we een voorspelling van je afname en invoeding volume op de volgende dag. Afhankelijk van bijvoorbeeld weersinvloeden of je verbruikspatroon wijkt het werkelijke volume in meer of mindere mate af van de voorspelling. We noemen dit ook wel onbalans. Om dit verschil op te vangen betaal je een kostenopslag. De opslag is procentueel omdat deze kosten meebewegen met de marktprijs. Omdat het prijsverloop van onbalanskosten grillig is, betaal je bij elektriciteit ook een vast deel.
 • VolFlex-kosten
  Dit zijn de kosten die we maken voor het inkopen en leveren van je energie. De opslag is in euro’s omdat deze kosten niet meebewegen met de marktprijs. Bij het grote merendeel van de gasaansluitingen is het landelijke transport – voorheen regiotoeslag – inbegrepen in de VolFlex-kosten (met uitzondering van hele zware gasaansluitingen).
 • Groentoeslag
  Heb je gekozen voor duurzame elektriciteit van Europese of Nederlandse bodem? Dan betaal je over je afname een groentoeslag.
 • Vaste leveringskosten
  Dit zijn de vaste kosten die je betaalt aan Hezelaer Energy voor het beheer van je energiecontract. Achter de schermen zorgen we er voor dat je contracten, meterstanden, facturen en betalingen juist worden verwerkt.

Overheidsheffingen
Vanuit de overheid worden een aantal verplichte kosten in rekening gebracht:

 • Energiebelasting
  Je betaalt Energiebelasting over je afgenomen energie. Jaarlijks per 1 januari wijzigt de overheid de hoogte van de energiebelasting. In Nederland is de energiebelasting ingedeeld met verbruikszones op basis van zones, waarbij je voor de hogere verbruikszones een lager tarief betaalt.
 • Vermindering energiebelasting
  Heb je een elektriciteitsaansluiting met een verblijfsfunctie, dan heb je recht op een vaste korting op de energiebelasting: Vermindering energiebelasting. Dit is meestal het geval bij een woning, kantoor of fabriek, maar bijvoorbeeld niet bij een algemene meter voor een trappenhuis of slagboom. Jaarlijks per 1 januari wijzigt de overheid de hoogte van de energiebelasting.
 • Netbeheerkosten
  Bij een kleinverbruik aansluiting brengen we de netbeheerkosten in rekening namens je netbeheerder. Dit zijn de kosten voor je aansluiting op het energienet en de meting. Iedere netbeheerder wijzigt jaarlijks per 1 januari de hoogte van de netbeheerkosten aan de hand van de maximumtarieven vanuit de overheid.
 • Btw
  Over het totaal van je energierekening betaal je btw, dus ook over de energiebelasting. Op dit moment is dit 21%, maar de overheid heeft de mogelijkheid om dit tussentijds te wijzigen.

Hezelaer Energy helpt je actief om het maximale uit je energie te halen. Want… Hezelaer Energy, it’s all clear.