Zonnepanelen en het dynamische VolFlex energiecontract

De zon schijnt weer volop. Je vraagt je misschien af hoe we de duurzaam opgewekte energie die je teruglevert aan het net verrekenen. De salderingsregeling voor kleinverbruikers stamt nog uit de tijd van de traditionele energiecontracten. Maar hoe werkt het eigenlijk bij dynamische energiecontracten, zoals VolFlex van Hezelaer Energy? Lees snel verder.

Dynamische beursprijs per uur
Bij dynamische energiecontracten zoals VolFlex volgt het elektriciteitstarief de centrale EPEX spotprijzenmarkt en kan het elk uur variëren op basis van vraag en aanbod op de markt. Hoe groter de vraag, hoe hoger de prijs. En andersom; hoe meer aanbod van energie, hoe lager de prijs. In de onderstaande grafiek zie je hoe dat uitpakt op een zonnige dag. Binnen ieder uur is de prijs voor afname en invoeding exact gelijk aan elkaar. Maar je kunt goedkope uren niet zomaar wegstrepen tegen duurdere. Omdat de prijs op de beurs tijdens de zonnige uren doorgaans lager is, krijg je op basis van het eerlijke vraag-en-aanbod-principe gedurende deze uren meestal een lagere prijs voor je invoeding dan je betaalt voor je afname op andere uren. Maar verbruik je juist veel op momenten dat de prijs laag of zelfs negatief is, dan profiteer je volop!

Verder lezen over het dynamische energiecontract

Invoeding bij kleinverbruik
Met een kleinverbruik aansluiting val je onder de salderingsregeling. Zo gaan we om met je invoeding:

 • EPEX spotmarktprijs
  Voor iedere kWh aan invoeding ontvang je de EPEX spotmarktprijs, mits deze positief is. Is de EPEX spotmarktprijs negatief, dan betaal je deze prijs voor je invoeding. De uurvolumes worden gekoppeld aan de uurprijzen. Als de meter dit toelaat gebruiken we hiervoor je meetdata. Om het overzichtelijk te houden zie je op de afrekening een gewogen tarief terug.
 • Kosten
  Ongeacht of de EPEX spotmarktprijs positief of negatief is, betaal je een Marktprijsafhankelijke kostenopslag (in % en €) en VolFlex-kosten (in €) over het gesaldeerde volume per uur. Eerst kijken we binnen het uur wat er aan afname en/of invoeding is geweest. Binnen ieder uur wordt het totaal aan afname en invoeding tegen elkaar weggestreept. Dit leidt per uur tot een netto afname volume óf een netto invoeding volume. Beide kosten worden apart berekend over het totale volume van alle uren met netto afname én het totale volume van alle uren met netto invoeding.
 • Groentoeslag
  Heb je gekozen voor de afname van duurzame elektriciteit dan betaal je een Groentoeslag over alle uren met netto afname. Je ontvangt geen Groentoeslag over uren met netto invoeding.
 • Energiebelasting
  Voor de Energiebelasting wordt alle invoeding en afname over de hele afrekeningsperiode gesaldeerd. Deze kosten worden berekend over de gesaldeerde hoeveelheid netto afname die overblijft op de afrekeningsperiode van de jaar- of eindafrekening. Deze periode is vaak gelijk aan het kalenderjaar, maar kan ook anders zijn. Is er op de gehele afrekening meer invoeding dan afname, dan wordt er geen Energiebelasting in rekening gebracht.

 


In het rekenvoorbeeld zie je hoe de marktprijsafhankelijke kosten altijd als te betalen bedrag worden berekend over het netto volume binnen één uur. Verder zie je terug dat je de EPEX spotmarktprijs betaalt of ontvangt, afhankelijk van of je afneemt/invoedt in combinatie met een positieve/negatieve beursprijs. Op de afrekening tellen we deze uren op om het overzichtelijk te houden. Is je afname en invoeding helemaal in balans binnen hetzelfde uur, dan betaal/ontvang je niets.


 

Invoeding bij grootverbruik
Grootverbruik aansluitingen vallen niet onder de salderingsregeling. Zo behandelen we je invoeding:

 • Spotmarktprijs
  Voor iedere kWh aan invoeding ontvang je de EPEX spotmarktprijs, mits deze positief is. Is de EPEX spotmarktprijs negatief, dan betaal je deze prijs voor je invoeding. De uurvolumes worden gekoppeld aan de uurprijzen. Als de meter dit toelaat gebruiken we hiervoor je meetdata. Om het overzichtelijk te houden zie je op de afrekening een gewogen tarief terug.
 • Kosten
  Ongeacht of de EPEX spotmarktprijs positief of negatief is, betaal je een Marktprijs afhankelijke kostenopslag (in % en €) en VolFlex-kosten (in €) over het totale invoeding volume.
 • Energiebelasting en groentoeslag
  Voor de Energiebelasting en eventuele Groentoeslag gaan we uit van het totale afname volume. De invoeding wordt niet verrekend met de afname, maar apart berekend.

 

Ward van der Zijden (EnergieCoach):

Tip voor grootverbruikers met een zonne-installatie vanaf 500 kWp (circa 1.000 zonnepanelen)! Je wil natuurlijk voorkomen dat je moet betalen voor je invoeding als de beursprijs negatief is. Installeer via Hezelaer Energy een smart datalogger om je PV-installatie door Hezelaer Energy te laten uitschakelen bij uren met een negatieve prijs.

 

Slim omgaan met je energieverbruik
Met een dynamisch energiecontract én een slimme meter heb je de mogelijkheid om je energieverbruik te verleggen naar de goedkope momenten waarop je bijvoorbeeld zelf veel opwekt. Stel je voor dat je op een zonnige dag veel energie opwekt met je zonnepanelen… Door je elektrische apparaten, zoals een airco, wasmachine of vaatwasser, te gebruiken op deze momenten, maak je optimaal gebruik van je eigen opgewekte energie en hoef je minder elektriciteit van het net af te nemen. Hierdoor kun je aanzienlijk besparen op je energiekosten. Alle energie die je direct achter de meter verbruikt is tenslotte het allergoedkoopste! Zo breng je vraag en aanbod in balans en draag je ook nog eens je steentje bij aan de energietransitie.

Hezelaer Energy helpt je actief om het maximale uit je energie te halen. Want… Hezelaer Energy, it’s all clear.