Nieuwe grootverbruik aansluiting nodig? Zet tijdig je stappen!

Ben je ondernemer en sta je voor nieuwbouw, verbouw of renovatie? Dan is de kans groot dat je een nieuwe grootverbruikaansluiting nodig hebt. In dat geval krijg je te maken met drie partijen, te weten de netbeheerder, leverancier en meetverantwoordelijke. Hoe zorg je ervoor dat alles op tijd is geregeld? En bij wie kun je terecht? Hezelaer Energy helpt je graag met een helder stappenplan, zodat jouw nieuwe aansluiting volgens planning wordt opgeleverd.

Stap 1: Aansluit- en transportovereenkomst
Bij een grootverbruikaansluiting is het jouw verantwoordelijkheid om een overeenkomst af te sluiten met de netbeheerder voor de netbeheerkosten. Dit wordt een Aansluit- en Transportovereenkomst (ATO) genoemd. Je betaalt dus rechtstreeks aan de netbeheerder voor de capaciteit van de aansluiting en het transport door het energienet. Deze kosten worden niet in rekening gebracht door je energieleverancier. Wees je ervan bewust dat de doorlooptijd voor het wijzigen of (ver)plaatsen van gas- en elektriciteitsaansluitingen voor grootverbruik sinds 2019 landelijk helaas fors is toegenomen. Netbeheerders streven ernaar om jouw wensdatum te realiseren. De huidige marktomstandigheden zorgen echter voor een gemiddelde doorlooptijd van 6 maanden tot meer dan een jaar. 

Stap 2: Energielevering
Voordat de netbeheerder de aansluiting in bedrijf mag stellen, is het noodzakelijk om vooraf een contract af te sluiten met een energieleverancier. Zonder een bekende energieleverancier zal de netbeheerder de aansluiting niet activeren. Het leveringscontract moet ingaan vóór de datum van de inbedrijfstelling van de aansluiting. De overeenkomst dient bovendien minimaal tien dagen vóór het plaatsen van de aansluiting getekend te zijn. 

Via onze grootzakelijke aanvraagpagina kun je eenvoudig een offerte aanvragen: energie levering aanvragen grootzakelijk

Stap 3: Meetdiensten
Bij een grootverbruik aansluiting ligt de verantwoordelijkheid voor het meten van je energieverbruik bij jou. Een meetverantwoordelijke zal de meetinrichting voor je plaatsen en onderhouden. Het meetcontract moet ingaan vóór de datum van de inbedrijfstelling van de aansluiting. De meetverantwoordelijke zorgt er in goed overleg met de netbeheerder voor dat de meter op het juiste moment wordt geplaatst. ClearMeasure is dé service die hoofdmeters aanbiedt voor energie aansluitingen in het grootverbruik segment. In tegenstelling tot traditionele meters die gehuurd worden, kun je zelf een energiemeter aanschaffen. Deze investering verdien je meestal in zo’n drie jaar terug. ClearMeasure voldoet aan alle wettelijke richtlijnen voor meetdiensten en wordt verwerkt door INNAX, een erkend meetbedrijf. Daarnaast biedt ClearMeasure online monitoring, waardoor je inzicht krijgt in het energieverbruik van alle hoofdmeters. Met de aanschaf van een eigen meter verzeker je jezelf meteen ook van de wettelijk verplichte meetdienst. De hoofdmeters zijn beschikbaar voor elektriciteit en gas, en ook voor bruto-productiemeters als jouw bedrijf of pand met bijvoorbeeld zonnepanelen zelf al energie opwekt.

Zet alle stappen tijdig, zodat je ieder ongemak voorkomt. Hezelaer Energy is jou er graag bij behulpzaam. Voor méér informatie: Gratis adviesgesprek