Altijd een eerlijk energietarief
Bij al onze contractvormen is de vergoeding een afgeleide van de daadwerkelijke waarde van de energie op de beurs. Bij Hezelaer Energy weet je dus zeker dat je altijd een eerlijk tarief betaalt of ontvangt, ongeacht de contractvorm die je kiest. Ben je benieuwd waarom we de opgewekte energie op deze manier verrekenen? Je leest er meer over in dit bericht.
Bij welke contractvorm krijg ik de hoogste terugleververgoeding?
Bij vaste prijzen – zoals bij BudgetZeker en MarktVast, maar ook in mindere mate bij de variabele tarieven van VolFlex zonder slimme meter – ligt het tarief voor een langere periode vast. In ruil voor de zekerheid die je hiermee verkrijgt, is de opbrengst voor je opwek hierdoor doorgaans wat lager dan bij dynamische prijzen. Dit komt door de risicopremie voor het lang van tevoren inkopen. Bovendien is je opgewekte stroomvolume moeilijk lang van tevoren te voorspellen. Bij een dynamisch energiecontract valt deze risicopremie weg en kunnen we je opwekvolume veel beter inschatten. Hierdoor krijg je meestal een hogere vergoeding. De prijs beweegt direct mee met de beurs, dus de vergoeding schommelt wel van tijd tot tijd. It’s all fair.
Werkt Hezelaer Energy ook met extra terugleverkosten?
In de markt zien we dat steeds meer leveranciers extra terugleverkosten in rekening brengen. Zo brengen ze de energiekosten op de factuur in lijn met de daadwerkelijke prijzen op de energiemarkt. Dit is een logisch gevolg van het feit dat de energieprijs laag of negatief is wanneer er veel duurzame elektriciteit wordt opgewekt. Hezelaer Energy pakt dit anders aan en brengt geen aparte aparte terugleverkosten in rekening.
VolFlex met slimme meter (dynamisch)
Bij dynamische energieprijzen is het niet nodig om de terugleverkosten te rekenen omdat je al per uur de prijs van de beurs betaalt of ontvangt. De trend op de energiemarkt wordt automatisch verwerkt in je uurprijzen.
VolFlex zonder slimme meter (variabel) en BudgetZeker (vast)
Hierbij zitten de ’terugleverkosten’ in het tarief verwerkt. Er zijn aparte tarieven voor afname (hoger) of invoeding (lager), zodat ze in lijn zijn met de waarde op de energiemarkt.
Helpt de salderingsregeling voor de energietransitie?
Energie wordt meestal op andere momenten opgewekt dan verbruikt. Vraag en aanbod zijn niet goed in balans en de mogelijkheid voor opslag in batterijen is vooralsnog kostbaar. Dit belast het elektriciteitsnet enorm. Bovendien leidt dit tot lage of soms zelfs negatieve energieprijzen als de zon schijnt, de wind waait en het verbruik laag is. De salderingsregeling houdt deze situatie in stand. Brancheorganisatie Netbeheer Nederland pleit er dan ook voor om de opgewekte eigen zonnestroom niet verloren te laten gaan. Benieuwd hoe dit zit?