Zonnepanelen? Altijd een eerlijk en transparant tarief!

De marktprijs van energie is meestal lager wanneer de zon schijnt dan op andere momenten waarop er juist veel verbruikt wordt in Nederland. Een kwestie van vraag en aanbod. Hoe gaat Hezelaer Energy hier mee om? Wat kun je zelf doen? Je leest de antwoorden in onze nieuwste blog.

Vraag en aanbod op de spotmarkt
Bij dynamische energiecontracten, zoals VolFlex, volgt het elektriciteitstarief de centrale EPEX spotprijzenmarkt en kan het elk uur variëren op basis van vraag en aanbod op de markt. Hoe groter de vraag, hoe hoger de prijs. En andersom; hoe meer aanbod van energie, hoe lager de prijs. In de onderstaande grafiek zie je hoe dat uitpakt op een zonnige dag. Op de spotmarkt zien we dat de prijs op zonnige uren meestal lager ligt dan de prijs op andere uren waarop er juist veel wordt verbruikt in Nederland. Dit is een logisch gevolg van de enorme toename aan zonnepanelen. Maar je kunt goedkope uren niet zomaar wegstrepen tegen duurdere. Omdat de prijs op de beurs tijdens de zonnige uren doorgaans lager is, krijg je op basis van het eerlijke vraag-en-aanbod-principe gedurende deze uren meestal een lagere prijs voor je invoeding dan je betaalt voor je afname op andere uren. Maar verbruik je juist veel op momenten dat de prijs laag of zelfs negatief is, dan profiteer je volop!

Bij sommige leveranciers betalen anderen de rekening
Iedere leverancier heeft te maken met deze landelijke trends op de beurs en staat dus voor de uitdaging hoe dit eerlijk te verrekenen in de tarieven van hun verschillende klanten. Sommige leveranciers bieden voor klanten met zonnepanelen een tarief dat gunstiger is dan de echte marktwaarde, maar kiezen ervoor om dit te compenseren door de tarieven van klanten zonder zonnepanelen extra te verhogen. Op korte termijn kun je hier misschien een voordeel mee behalen maar op lange termijn is deze situatie niet houdbaar. Bovendien pakt dit erg nadelig uit als je geen zonnepanelen hebt. Onze verwachting is dat deze leveranciers hun beleid nog moeten afstemmen op de trends die we zien in de markt.

Voor iedereen een eerlijk en transparant tarief
Andere leveranciers, zoals Hezelaer Energy, vinden het niet terecht dat de ene klant de kosten van de andere draagt en hebben hun beleid al voorbereid op de toekomst. Met de transparante aanpak van het dynamische VolFlex energiecontract rekent Hezelaer Energy de daadwerkelijke beursprijs voor élke klant. Ook met vaste tarieven, zoals bij een BudgetZeker energiecontract, zijn je tarieven een afgeleide van vraag en aanbod op de beurs. Of je nu wel of geen zonnepanelen hebt, je kunt altijd vertrouwen op een eerlijk tarief.

Slim omgaan met je energieverbruik
Met een dynamisch energiecontract zoals VolFlex én een slimme meter heb je de mogelijkheid om je energieverbruik te verleggen naar de goedkope momenten waarop je bijvoorbeeld zelf veel opwekt. Stel je voor dat je op een zonnige dag veel energie opwekt met je zonnepanelen… Door je elektrische apparaten, zoals een airco, wasmachine of vaatwasser, te gebruiken op deze momenten, maak je optimaal gebruik van je eigen opgewekte energie en hoef je minder elektriciteit van het net af te nemen. Hierdoor kun je aanzienlijk besparen op je energiekosten. Alle energie die je direct achter de meter verbruikt is tenslotte het allergoedkoopste! Zo breng je vraag en aanbod in balans. Wil je een stapje verder gaan, dan kun je denken aan het plaatsen van een batterij waarmee je energie kunt opslaan. Als we met zijn allen zorgen voor gelijktijdigheid van vraag en aanbod, dragen we ons steentje bij aan de energietransitie.

Bij Hezelaer Energy laten we je zien hoe het écht zit. Zo weet je waar je aan toe bent, it’s all clear!

Overzicht