Marktupdate energieprijzen | juli 2024

Onze trading expert Rex Bolsius praat je maandelijks bij over de laatste ontwikkelingen rond de energieprijzen, zodat je altijd op de hoogte bent. In deze editie gaat hij in op…

De spotmarkt met dynamische prijzen
Elektriciteit
De gemiddelde prijs voor elektriciteit op de spotmarkt lag afgelopen maand op 0,06637 €/kWh, vergelijkbaar met de maand mei toen dit gemiddelde 0,06573 €/kWh was. Het effect van de gestegen gasprijs is dus grotendeels teniet gedaan door zonniger weer, wat leidde tot een hogere productie uit zonnepanelen. Er waren 74 uren met een negatieve stroomprijs in juni, precies even veel als de maand ervoor.

Gas
Op de gasmarkt zien we wel een significante stijging. De gemiddelde dagprijs is gestegen van 0,3072 €/m³ in mei naar 0,3338 €/m³ in juni. Deze toename lijkt vooral veroorzaakt te zijn door een verminderd aanbod uit Noorwegen vanwege werkzaamheden en een gestegen vraag naar gas.

De termijnmarkt met vaste prijzen
Elektriciteit
Juni was een rustige maand voor de lange termijnmarkten, zonder grote schommelingen. Wel zagen we bij elektriciteit een lichte daling. Uiteindelijk sloot de prijs voor stroom met levering in 2025 de maand op 0,08980 €/kWh, een daling van 5% ten opzichte van mei. Deze daling is vooral het gevolg van een verwachte toename van het aanbod en een lagere prijs voor koolstofrechten.

Gas
Op de lange termijnmarkt voor gas daarentegen was er een lichte stijging. Terwijl de prijs voor levering 2025 op deze markt aan het begin van de maand juni nog op 0,3656 €/m³ stond, moesten handelaren aan het einde van deze maand 0,3713 €/m³ betalen. Een gestegen vraag lijkt de voornaamste reden voor deze stijging, en had een grotere invloed dan een iets toegenomen aanbod.

Overzicht