Variabel of vast? De beste keuze bij gedaalde energieprijzen!

De zomer is begonnen! Een ideaal moment om eens te kijken hoe de energieprijzen zich het afgelopen half jaar hebben ontwikkeld. Je vraagt je misschien af wat verstandig is. Een variabel tarief op de dagmarkt of toch een vast tarief? In deze blog nemen we je mee in de belangrijkste trends.

Prijsontwikkeling dagmarkt tot nu toe
Als je een dynamisch VolFlex energiecontract hebt op basis van de dagmarkt, dan heb je waarschijnlijk al gemerkt dat je factuur begin dit jaar lager uitviel dan vorig jaar. Via de vernieuwde tarievenpagina hou je continu de prijs op de dagmarkt in de gaten. Vergeleken met vorig jaar zijn de energieprijzen in de eerste helft van 2023 aanzienlijk lager uitgevallen. Goed nieuws voor iedereen die elektriciteit of gas verbruikt! Het grote voordeel van VolFlex is dat je hier zelf niets voor hoeft te doen. In tegenstelling tot een vaste prijs waarbij je zelf het juiste inkoopmoment moet voorspellen. Wie heeft de glazen bol? Bij VolFlex kun je er op vertrouwen dat de prijsdaling van de beurs automatisch wordt verwerkt in het tarief dat je betaalt. Zonder vertraging en 100% eerlijk!

Vast tarief meer dan de helft duurder dan variabel tarief dagmarkt
Kies je voor absolute zekerheid? Dan ligt een vast tarief voor de hand. Maar let op, deze zekerheid komt met een prijskaartje. In de grafiek zie je dat vaste tarieven die worden aangeboden in de markt meer dan 50% hoger liggen dan de actuele variabele tarieven op de dagmarkt. Dit komt onder meer door de risicopremie die is verwerkt in het vaste tarief. Je verzekert je voor prijsstijgingen in de toekomst. Lange termijn zekerheid in een onzekere markt, een prijzige aangelegenheid.

Record op record aan negatieve elektriciteitsprijzen
Sinds 2019 zijn de energieprijzen op de dagmarkt steeds vaker negatief. Je krijgt op deze momenten geld toe om energie te verbruiken maar betaalt om energie in te voeden via bijvoorbeeld zonnepanelen. Negatieve prijzen ontstaan bij een overschot aan duurzame energie uit zon en wind in combinatie met een lage vraag. In 2019 waren er slechts 3 uren met negatieve prijzen, maar in 2020 steeg dit aantal al naar 97 uur. Dit werd voornamelijk veroorzaakt door de coronapandemie en een overaanbod van duurzame energie.

Aantal uren met negatieve prijs:

  • 2019: 3
  • 2020: 97
  • 2021: 70
  • 2022: 85
  • 2023: 127 (t/m juni)

In de eerste helft van 2023 hebben we al 127 uur gezien waarin energieprijzen negatief waren, terwijl het jaar nog maar halverwege is. Afgelopen zaterdag 1 juli 2023 bereikte de beursprijs zelfs de absolute ondergrens van € -0,50 per kWh. Record op record!

Bij VolFlex worden deze uren natuurlijk automatisch meegenomen in het tarief dat je betaalt voor je energieverbruik. Heb je een VolFlex energiecontract in combinatie een op afstand uitleesbare slimme meter** en heb je de mogelijkheid om je energieverbruik te verleggen naar deze goedkope momenten? Dan profiteer je van de allerlaagste energiekosten en draag je ook nog eens je steentje bij aan de energietransitie! Ook als je zonnepanelen hebt is het slim om dit te doen. Alles wat je zelf al meteen verbruikt loopt niet via het net en hoef je dus niet te betalen.

VolFlex, hét energiecontract van de toekomst
Met VolFlex ben je aanzienlijk voordeliger uit dan met een vast tarief, profiteer je automatisch van prijsdalingen én negatieve energieprijzen. Een vast tarief lijkt misschien interessant, maar wij raden je af om je te verbinden aan de hoge vaste tarieven die nu worden aangeboden in de markt. Met het VolFlex energiecontract zit je altijd goed, want je betaalt de werkelijke energiekosten. Volledig automatisch en zonder risicopremies, een gerust idee!

 

* Peildatum: 6 juli 2023
** We kunnen alleen rekening houden met je individuele verbruiksprofiel als je een VolFlex energiecontract versie 6 of hoger hebt in combinatie met een op afstand uitleesbare slimme meter (kleinverbruik) of een telemetrische grootverbruik aansluiting. Bovendien moet de meetdata tijdig beschikbaar zijn.

Overzicht