Nederlandse LNG-terminal in Eemshaven bereikt eind november of begin december de volledige capaciteit

Bron: spglobal.com

 

De nieuwe Nederlandse LNG-importterminal in Eemshaven zal eind november of begin december op volle capaciteit draaien, zei operator Gasunie op 9 september. De eerste LNG-tanker arriveerde op 8 september in Eemshaven vanuit de Amerikaanse Sabine Pass-faciliteit en de eerste hervergasde LNG zal medio – september in het Gasunie-netwerk stromen. 

“De komende weken zullen verschillende technische activiteiten worden voortgezet. De LNG-terminal zal naar verwachting eind november/begin december op volle capaciteit draaien’, aldus Gasunie. 

Eemshaven – die bestaat uit twee FSRU’s (Floating Storage Regasification Unit’s) met een gecombineerd invoervermogen van 8 bcm/jaar is een integraal onderdeel van Nederlandse plannen om de afhankelijkheid van Russisch gas in Nederland en Europa te helpen verminderen. 

8 bcm/jaar staat gelijk aan 8 miljard m³/jaar oftewel 78.155.556 MWh/jaar

Bezorgdheid over de Russische gasvoorziening heeft ertoe bijgedragen dat de Europese prijzen op recordhoogte zijn gebleven en heeft geleid tot een golf van landen die op zoek zijn naar nieuwe FSRU’s, door Nederland in recordtijd in gebruik genomen. Platts beoordeelde de Nederlandse TTF-maand-ahead-prijs op een recordhoogte van 319,98 per MWh op 26 augustus, volgens de gegevens van S&P Global Commodity Insights. Het werd voor het laatst gewaardeerd op 8 september op 216.03 per MWh. 

Eerder zei Gasunie dat het naar verwachting in de periode tot 31 december 2022 ongeveer 18 LNG-ladingen in Eemshaven zou kunnen ontvangen. 

 

Tsjechische vraag

De ingebruikname van de faciliteit werd gemarkeerd op 8 september door een ceremonie die werd bijgewoond door de Nederlandse minister van Energie Rob Jetten en de Tsjechische premier Petr Fiala. Het Tsjechische CEZ heeft 3 bcm/jaar capaciteit geboekt op de terminal en heeft ook plannen voltooid voor het transport van het gas naar Tsjechië. “Dit is een belangrijke stap om de energiezekerheid van Tsjechië te versterken’, zei Fiala. “Vandaag zijn we op weg gegaan naar energieonafhankelijkheid van Rusland. De capaciteit die in de terminal wordt gehuurd, kan maar liefst een derde van het jaarlijkse verbruik van Tsjechië veiligstellen “. 

Han Fennema, CEO van Gasunie, zei dat de terminal een “belangrijke bijdrage” zou leveren aan de voorzieningszekerheid en Nederland en Europa zou helpen hun afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen. De terminal zou Nederlandse plannen aanvullen om zoveel mogelijk gas te besparen en haar opslaglocaties te vullen om de veiligheid van de wintervoorziening te waarborgen, zei Jetten. 

Gasunie huurde de twee FSRU’s -Eemshaven LNG (van Exmar) en de Golar Igloo (van New Fortress Energy)- beide voor een periode van vijf jaar. Beide FSRU’s kunnen gas hervergassen en toevoeren in het gaspijpleidingnetwerk van Gasunie. Gasunie voegde eraan toe dat de terminal, hoewel het fysiek twee FSRU’s zijn, diensten aan gebruikers als één terminal zou leveren. 

 

Totale capaciteit

Nederland heeft ook gewerkt aan het vergroten van de capaciteit van de bestaande Gate LNG importterminal in Rotterdam van 12 bcm/jaar naar 16 bcm/jaar. Samen met de nieuwe 8 bcm/jaar FSRU’s betekent de Gate-uitbreiding dat Nederland zijn LNG-importcapaciteit heeft verdubbeld tot 24 bcm/jaar. 

De twee FSRU’s bij Eemshaven hebben de capaciteit om het recente niveau van Russische gasimport in Nederland van ongeveer 6 bcm/jaar ruimschoots te kunnen compenseren. Gazprom stopte de leveringen aan de Nederlandse handelaar GasTerra eind mei nadat het Nederlandse bedrijf weigerde te voldoen aan de nieuwe roebel-gebaseerde betalingsregeling van Moskou. 

Gasunie heeft al boekingen gemaakt voor de volledige capaciteit van 8 bcm/jaar bij Eemshaven. Het Franse Engie werd begin augustus het derde en laatste bedrijf dat capaciteit boekte bij de terminal en 1 bcm/jaar importcapaciteit kocht. Het volgt boekingen van Shell en CEZ voor een gecombineerde capaciteit van 7 bcm/jaar, waarbij CEZ 3 bcm/jaar in beslag neemt. 

Overzicht