Vraag nu de compensatie blokaansluiting aan

Ben je een verhuurder, beheerder of VvE-bestuurslid van een appartementencomplex met een collectieve gas-, warmte of elektriciteitsaansluiting (blokaansluiting)? Dan is er goed nieuws voor de bewoners! De overheid verstrekt namelijk een vast bedrag per wooneenheid, zoals een appartement. Huishoudens met een blokaansluiting vallen namelijk niet onder het prijsplafond.

Je kunt de langverwachte regeling vanaf nu aanvragen bij de Belastingdienst. De aanvraag loopt via de partij die ook de collectieve energiekosten betaalt en verrekent met de bewoners. Meestal is dit de vereniging van eigenaren (VvE) of de verhuurder. Ben je aangesloten bij VvE Belang (partner van Hezelaer Energy)? Dan kun je er ook voor kiezen om de aanvraag uit te besteden.

Meer informatie en zelf aanvragen via Rijksoverheid

Aanvraag uitbesteden via Stichting VvE Belang

Ook recht op compensatie bij variabel tarief
Veel klanten vragen zich af of de compensatie ook geldt bij een contract met variabele tarieven (zoals VolFlex/dagmarkt) en welke eenheidsprijs er moet worden ingevuld bij de aanvraag. Hezelaer Energy heeft zich hier in vastgebeten en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat om opheldering gevraagd. In de onderstaande toelichting lees je dat de regeling bij variabele tarieven gewoon kan worden aangevraagd. Op ons verzoek is ook het aanvraagformulier aangepast. Bij variabele tarieven kun je voortaan het dummytarief ‘999,00’ invullen als eenheidsprijs.

Toelichting vanuit het ministerie van Economische Zaken en Klimaat:

De TTB kan zowel voor elektriciteit als voor warmte worden aangevraagd. De tegemoetkoming voor elektriciteit kan ongeacht het soort contract en het tarief worden aangevraagd. De tegemoetkoming voor warmte kan niet worden aangevraagd voor een vast contract waarbij het tarief het gehele jaar 2023 gelijk aan of lager dan het prijsplafondtarief is. De tegemoetkoming voor warmte kan dus wel voor variabele contracten ongeacht het tarief worden aangevraagd en voor vaste contracten waarvan het tarief voor heel 2023 of een deel daarvan boven het prijsplafondtarief ligt. Dit is van toepassing op alle type warmtebronnen, zoals gas, stadsverwarming en elektrische cv-ketels. U gaat bij de aanvraag uit van het dan bekende tarief. Dit heeft geen invloed op het subsidiebedrag. Het tweede voorschot is afhankelijk van het gemiddelde tarief, niet van het door u verstrekte tarief.

Overzicht