Nieuw in 2024: Subsidie voor laadpalen elektrische vrachtwagens

In 2024 komt er een nieuwe subsidieregeling voor laadpalen van elektrische vrachtwagens. Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft aangekondigd dat zowel publieke als private laadpunten voor vrachtwagens in aanmerking komen. Het hoofddoel van deze regeling is om duurzaam transport te bevorderen en de groei van elektrische vrachtwagens te faciliteren. Dit is fantastisch nieuws voor bedrijven in de wereld van logistiek en transport!

Laadpalen: Essentieel voor groei elektrisch transport
De groeiende vraag naar elektrische vrachtwagens heeft direct te maken met de invoering van Zero Emissiezones in verschillende grote steden in Nederland. Maar hier komt het: veel e-trucks hebben nog steeds een beperkte actieradius, wat betekent dat ze regelmatig moeten worden opgeladen. Daarom is het van cruciaal belang om tijdig en gemakkelijk toegankelijke laadinfrastructuur te hebben. Gelukkig draagt de nieuwe subsidieregeling bij aan het realiseren van een landelijk dekkend netwerk van logistieke laadinfrastructuur. Dat is precies wat we nodig hebben om duurzaam transport een boost te geven!

Uitdaging: Netcongestie
Maar laten we eerlijk zijn, er zijn ook wat uitdagingen onderweg. Een belangrijke bottleneck bij de uitrol van nieuwe laadinfrastructuur voor vrachtwagens is netcongestie. In veel gebieden is er al een tekort aan transportcapaciteit, en de laadpunten voor vrachtwagens vereisen een krachtige netaansluiting en veel transportcapaciteit. Volgens staatssecretaris Heijnen zal de verwachte elektrificatie van mobiliteit in 2035 leiden tot een extra vraag van 20 TWh aan elektriciteit, waarvan maar liefst 8,6 TWh nodig zal zijn voor het opladen van elektrische bestel- en vrachtwagens. Dat is een behoorlijke uitdaging die we moeten overwinnen!

Oplossingen binnen handbereik
Maar maak je geen zorgen, er zijn gelukkig ook oplossingen binnen handbereik! Zelfs als er beperkte netcapaciteit is, zijn er manieren om ermee om te gaan. Een slimme optie is om je duurzame energieopwekking rechtstreeks te koppelen aan de laadinfrastructuur. Op die manier maak je optimaal gebruik van je eigen opgewekte groene energie. Een andere mogelijke oplossing is het overwegen van energieopslag. Hiermee kun je energie opslaan en later gebruiken wanneer het nodig is. Zo blijven we stappen zetten naar een duurzamere toekomst!

Overzicht