We moeten aan de bak! Energielabel C niet alleen een verplichting, ook een kans om kosten te besparen

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) komt met nieuwe cijfers over het verplichte energielabel C. Daaruit blijkt dat nog maar 44% van de label-C-plichtige gebouwen hier aan voldoet. ‘Een gemiste kans’, zegt Jeppe Koertshuis, energiecoach bij Hezelaer Energy. ‘Veel kantoren lopen achter en moeten nu echt aan de bak.’ 

Voor wie
De verplichting geldt voor gebouwen van meer dan 100m2 met de functie kantoor, onderwijs, bijeenkomst, gezondheidszorg, logies, sport of winkel. Per 1 januari 2023 dien je minstens een label C te kunnen overhandigen. In 2030 is dat zelfs label A. 

Meerderheid niet geregistreerd 
Een ruime meerderheid van de kantoren beschikt dus nog niet over het C-label. Uit een recent nieuwbericht van Solar Magazine blijkt dat bijna de helft zelfs helemaal nog geen energielabel heeft. 

Kans in plaats van verplichting
‘Niet zo gek, want het kan voor bedrijven een behoorlijke klus zijn om aan de verplichting te voldoen’, zegt Jeppe. ‘Veel ondernemers zien de verplichte energiemaatregelen als een kostenpost, maar het kan bedrijven juist ook verder helpen. Bewuster en efficiënter omgaan met energie betekent ook een lagere energierekening. En dat loont vooral nu met de gestegen energieprijzen enorm. Wij zien het dan ook als een kans in plaats van een verplichting. 

Gevolgen
Als je niet aan de verplichting voldoet kunnen de gevolgen aanzienlijk zijn. Kantoorgebouwen die per 1 januari 2023 niet aan de verplichting voldoen mogen niet meer als kantoor gebruikt worden. Dus zit jij in een pand dat nog veel te wensen overlaat als het om energiebesparing gaat? Dan moet je snel aan de slag. Maar hoe pak je dat aan?

Heldere aanpak 
Hezelaer Energie helpt je om het energielabel C op te stellen. Met een intake en een bezoek aan jouw pand brengen we je label in kaart en adviseren we je hoe dit te verbeteren. We maken het zo helder mogelijk voor jou en je onderneming, want bij Hezelaer it’s all clear. Natuurlijk zorgen wij voor de registratie bij de RVO. Alles in een keer goed geregeld. Zo ben je meteen goed onderweg richting label A in 2030.    

Laat je informeren 
Eerder maakten wij al een aflevering over wat je moet weten over het verkrijgen van een groen energielabel. Jeppe Koerthuis (Hezelaer Energy) en Patrick Braam (Zero Heroes) zetten alles voor je op een rijtje. Kijk de webinar hier terug. Beluister ook eens de Koplopers podcast over ‘Op naar een duurzaam kantoorpand’.   

Welke besparingsmaatregelen moet jij nemen? Neem contact op met een van onze energiecoaches voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Overzicht