Hoe goed is uw inkoopstrategie?

Zal ik nu vastleggen of toch nog even wachten tot de prijs weer daalt? Of kan ik me maar beter aansluiten bij een inkoopcollectief voor wat extra korting? Praktische vragen die dagelijks aan ons worden gesteld. Helaas hebben we geen glazen bol en kunnen we geen garantie geven op de laagste prijs. Maar hoe bepaalt u dan of u de juiste keuze heeft gemaakt?

Het zal u niet ontgaan zijn. De laatste maanden stijgt de energiemarkt weer gestaag. Dat zorgt voor hogere tarieven en wellicht ook tot verhoging van het afgesproken termijnbedrag om aan het einde van het jaar niet voor verrassingen te komen staan. Het lijkt er op dat diegene die voorgaand jaar zijn tarief heeft vastgelegd een goede keuze heeft gemaakt.

Innovatieve energiecontracten

Bij Hezelaer kijken we daar toch iets genuanceerder naar. Traditioneel worden er in energieland vooral vaste tarieven afgesproken met de klant. Soms met een korte looptijd en vaak met een looptijd tot wel drie jaar. Als klant bent u hierin volledig afhankelijk van het moment van afsluiten van het contract voor het bepalen van een goed tarief. Klinkt als een gokje wagen. Wij denken dat dat slimmer kan. Met een aantal innovatieve energiecontracten bieden we ruimte om het tarief meer te laten beïnvloeden door de actuele stand van de markt. Met ons VolFlex contract schommelt uw tarief mee met de dagmarkt voor energie. Vooraf zetten we niet vast wat uw tarief gaat worden. We spreken alleen een beperkte kostenopslag per geleverde kWh elektriciteit of m3 gas af. U maakt elke schommeling mee. Op dit moment stijgt de prijs dus weer. Maar zodra de markt daalt profiteert u ook direct. De ervaring leert dat het tarief wat op de dagmarkt wordt gerealiseerd lager uitkomt dan een vooraf vastgelegd tarief. U moet er alleen wel “tegen kunnen” dat de tarieven niet vast staan.

Gespreid inkopen met zekerheid vooraf

Om meer zekerheid vooraf te kunnen geven en toch mee te bewegen met de markt hebben onze markt experts een absolute noviteit bedacht. Om dit goed uit te leggen is het belangrijk om vooraf te weten dat er grofweg op twee energiemarkten wordt ingekocht door ons. Dat is een dagmarkt (waar het VolFlex contract op is gebaseerd) of de termijnmarkt. Op de termijnmarkt wordt energie ingekocht voor de langere termijn. Dit is de basis voor vaste tarief contracten tot vaak wel 3 jaar vooruit.

In ons nieuwste contract zorgen we ervoor dat we de termijnmarkt niet gebruiken om uw tarief in één keer vast te leggen, maar kopen we gespreid in. Dat doen we door dit jaar alvast uw energie in te kopen voor het volgende jaar. Niet in één keer alles, maar elke dag een klein beetje. Aan het einde van het jaar hebben we al het verwachte energieverbruik ingekocht. Zo weet u dus precies wat het tarief wordt. En omdat we elke dag een beetje hebben ingekocht hebben we geprofiteerd van de schommeling op de termijnmarkt. Dit noemen we het MarktVast contract. Gespreid inkopen, met zekerheid vooraf.

Een goede inkoopstrategie

Wij denken dat het vaststellen van een goede inkoopstrategie niet gaat over het laagste tarief. Dat is immers maar een moment opname. We geloven dat het gaat om vaststellen van de eigenschappen waartegen u energie wilt inkopen. Wat wilt u over de lange termijn bereiken en welke zekerheid heeft u hierbij nodig in uw bedrijfsvoering?

Het juiste inkoopmoment bestaat niet, de juiste inkoopstrategie des te meer. Hoe goed is uw inkoopstrategie? Onze energiecoaches helpen u graag.

Overzicht