EnergyAlert – Alles wat je moet weten voor 2022

Eind december stuurden we wederom een EnergyAlert. We zien in heel Europa de gas- en stroomprijzen sterk stijgen tot recordhoogte. Zelfs 10 keer hoger dan gangbaar. Dit betekent dat de energierekening voor komend jaar ook fors stijgt. Helaas kan niemand aan stijgende prijzen ontkomen. Je kunt in 2022 wel zelf maatregelen treffen om te besparen op je energieverbruik en -kosten. Neem contact op met jouw energiecoach voor slimme tips en adviezen.

TIP! Check eens de inschakel-tijden van installaties en de openingstijden van jouw bedrijf. Vaak gaat er ongezien energie verloren. Soms is het zelfs slim om productie te beperken, wanneer energiekosten hoger worden dan de opbrengst.

Inzicht in verwachte kosten

De komende tijd informeren we je maandelijks over de energiekosten die we voor jou verwachten. Zo ben je voorbereid op stijgingen én dalingen van je benodigde energiebudget. We stellen hiervoor een persoonlijke pagina beschikbaar, waar je doorlopend inzicht hebt in je actuele situatie. Bij onze prognose houden we rekening met actueel verbruik en schommeling van de energieprijzen. Om dit goed te kunnen doen, nemen we een aantal maatregelen.

Voor kleinverbruik aansluitingen

We rekenen continu uit wat de verwachte bijbetaling of teruggaaf is aan het einde van de afrekenperiode. Als er een significante afwijking optreedt, passen we het termijnbedrag hier op aan. Dit kan omhoog, maar natuurlijk ook omlaag worden bijgesteld.

Voor grootverbruik aansluitingen

Grootverbruik aansluitingen worden afgerekend op basis van een maandelijks termijnbedrag (voorschot). Dit bedrag staat gelijk aan de verwachte kosten voor een maand. Na afloop van de maand wordt het termijnbedrag verrekend met de werkelijke kosten. Goed om te weten dat deze manier van factureren voorschrijft dat energiebelasting anders moet worden verwerkt (lineair in plaats van cumulatief). Dat kan afhankelijk van je verbruiksprofiel een interessant voordeel opleveren.

Tijdig informeren, tijdig anticiperen

De hoogte van de termijnbedragen zijn met zorg en het beste inzicht samengesteld. Ze zijn gebaseerd op de huidige energiemarktprijzen i.c.m. je ingeschatte verbruik. Wij zorgen ervoor dat jouw maandelijkse termijnfacturen altijd in lijn blijven met de realiteit. We informeren je hier tijdig over, zodat je zelf in staat bent hier op te anticiperen. Hier kan je op vertrouwen, want bij Hezelaer it’s all clear!

Overzicht