‘Zij zijn het cement tussen de stenen’

“Ja, wij zijn absoluut een grootverbruiker.” Eigenaar/oprichter Reinier van Elderen van Frigo uit Breda zegt het zonder blikken of blozen. “Hierbij maken we al jaren gebruik van groene stroom en focussen we ons op besparingsmogelijkheden.” Frigo is gespecialiseerd in de totale logistieke oplossing voor wat zo mooi ‘geconditioneerde goederen’ heet. Met 5 warehouses, waarnaast bevroren ook gekoelde en droge goederen worden opgeslagen, is het duidelijk dat het voor Frigo van belang is om de energieprijs in de gaten te houden. Daarvoor vond men in Hezelaer Energy een betrokken partner: “Die willen altijd meedenken.”

De hoofdvestiging van Frigo is gevestigd op Hazeldonk bij de Belgische grens. Daar werken de ondernemers collectief samen in de bedrijven vereniging LCHM: Logistic Center Hazeldonk-Meer. Het zelfvoorzienend maken van hun bedrijventerrein, met behulp van zonne- en windenergie is daarbij één van de topics. De partner in dat traject is Hezelaer. Frigo werkt inmiddels zo’n jaar of 4 samen met de energieleverancier. Dat bevalt Reinier van Elderen prima: “Ze zoeken altijd naar de voor ons beste oplossing. Ze zijn allesbehalve bureaucratisch en dat is prettig, zeker in een markt waar iedereen aan het zoeken is naar de juiste manier om optimaal van renewable energy gebruik te maken.”

Voorop lopen

Van Elderen is trots dat LCHM zijn energiepartij ook bij het bedrijventerrein aan tafel heeft weten te brengen. “Ik vind het leuk om partijen aan elkaar te binden. Wij lopen met LCHM wel voorop in Nederland. Er ligt een volledig plan om alle opgewekte energie ook op ons bedrijventerrein zelf te consumeren. Dat levert voor alle leden een groot voordeel op. Zo hoeven we geen transportkosten meer te betalen.” De verbindende rol van Hezelaer Energy in het hele project is groot. “Zij zijn het cement tussen de stenen”, zo roemt Van Elderen de samenwerking. “Wij zijn als bedrijven allemaal op onze business gefocust, missen de kennis en de juiste contacten bij de energie netwerken. Zij hebben die wel. ”De effecten daarvan zijn voelbaar, ook voor Frigo: “Wij liggen nu eigenlijk al jaren voor, qua energiebesparing. Dat heeft ons al een Lean Green Certificaat opgeleverd, wat in de toekomst alleen maar belangrijker zal worden. Wij werken bijvoorbeeld ook voor grote supermarktketens. Daarbij is dit echt een pluspunt.”

Frigo is er een warm voorstander van dat bedrijventerreinen qua energie zelfvoorzienend zijn. Met Logistic Center Hazeldonk-Meer is een overeenkomst voor 25 jaar lang zonne- en windenergie aangegaan. En daar blijft het niet bij, als het aan Van Elderen ligt. “Wij zijn in Moerdijk bezig met nieuwbouw. Ook daar hebben we de gesprekken op gang gebracht. Hezelaer Energy zit daar meteen mee aan tafel, als betrokken partner. Zo wordt de parate en actuele kennis ingebracht. Lokale overheden weten ook lang niet alles qua toepasbaarheid. Gezamenlijk kunnen we wél mooie toepassingen realiseren”.

Overzicht