Nieuw: inzicht in de belangrijkste trends op de energiemarkt!

Wat zijn de belangrijkste trends op de energiemarkt die je niet mag missen? Onze trading specialist Rex Bolsius geeft je daarin vanaf nu maandelijks inzicht, want bij Hezelaer Energy ‘it’s all clear’. Het betreft onder andere achtergrondinformatie over de prijsontwikkeling op de beurzen. Deze maand lees je alles over de gedaalde prijzen op de dynamische spotmarkt, en ook over het enorme aantal uren met een negatieve prijs én de grillige onbalansprijzen als gevolg van duurzame opwek.

Spotmarkt met dynamische prijzen
Op de spotmarkt zagen we in de maand april de gemiddelde prijs voor elektriciteit dalen in vergelijking met de maand ervoor. De gemiddelde prijs kwam uit op 58,34 € per MWh, een daling van 8% ten opzichte van maart. Wat verder opviel is dat het aantal uren met een negatieve prijs gigantisch is gestegen. In totaal waren er 62 uren met een prijs onder het nulpunt (!), waar het in maart er nog “maar” 17 waren. Een jaar eerder in april 2023 werden er 27 uren geteld met een negatieve stroomprijs.

De handelsprijs voor gas op de spotmarkt lag afgelopen maand gemiddeld op 29,06 € per MWh, een stijging van zo’n 9% ten opzichte van maart. Deze stijging is aan te rekenen aan de spanningen in het Midden-Oosten, maar ook door kouder dan gemiddeld weer tijdens de tweede helft van de maand.

Termijnmarkt met vaste prijzen
De prijzen op de termijnmarkt stegen afgelopen maand aanzienlijk. Terwijl handelaren eind maart nog 77,57 € per MWh betaalden voor levering in 2025, moest er tijdens de piek op 16 april maar liefst 92,25 € per MWh neergelegd worden.  Deze hogere prijzen waren voornamelijk het gevolg van de aanhoudende conflicten in het Midden-Oosten en de angst dat de aanvoer van LNG uit de regio hierdoor wordt verstoord.

Bij gas zagen we vergelijkbare stijgingen en ging de prijs van 31,37 € naar 36,94 € per MWh. Door het uitblijven van verdere escalatie in het conflict tussen Israël en Iran, maar ook doordat het verwachte aanbod van gaslevering steeg, leverde het energiecomplex na de piek weer wat waarde in. Uiteindelijk sloot de prijs voor elektriciteit met levering in 2025 de maand op 83,00 € en gas op 33,90 € per MWh.

Onbalansmarkt
Iedere dag voorspellen we hoeveel energie onze klanten op de dag erna verbruiken en terugleveren. Aangezien je nooit perfect kunt voorspellen, ontstaan er verschillen tussen de werkelijke en verwachte hoeveelheid energie. Dit wordt ook wel onbalans genoemd. Hoe moeilijker we je energievolume kunnen voorspellen, hoe hoger de onbalanskosten meestal zijn. Bij VolFlex, CombiGarant en MarktVast worden de onbalanskosten verrekend via de marktprijsafhankelijke kostenopslag. Als je een BudgetZeker contract hebt, dan zijn de onbalanskosten verwerkt in het tarief.

Meer over onbalans bij VolFlex

De onbalansmarkt blijft zeer grilling. Ondanks dat de prijzen op de spotmarkt sinds het najaar van 2022 gemiddeld genomen flink aan het dalen zijn, zien we dit patroon niet direct terug op de onbalansmarkt. De gemiddelde prijs op de onbalansmarkt van de 10% duurste kwartieren was in de eerste maanden van dit jaar 416 € per MWh, wat ongeveer 6,4 keer zo veel is als de gemiddelde prijs op de spotmarkt. In 2023 waren de 10% duurste kwartieren gemiddeld 4,8 keer zo duur als de gemiddelde prijs op de spotmarkt, en in 2022 was dit zelfs maar 3,1 keer. Daarnaast zien we dat het aantal kwartieren met een negatieve prijs op de onbalansmarkt ook blijft stijgen. Dit jaar hadden 22% van de kwartieren een negatieve prijs, terwijl dat vorig jaar nog maar 19% waren en in 2022 15%.

Overzicht