Variabel of dynamisch? Dit zijn de verschillen…

Kiezen voor energie betekent ook kiezen voor een contractvorm. Deze keuze zal invloed hebben op de kosten van je energie. Maar hoe werkt dat nu precies? En wat zijn eigenlijk de verschillen tussen variabel en dynamisch? We lichten het graag toe.

Maandelijks, dagelijks of per uur?
Om te beginnen is een variabel energiecontract een overeenkomst waarbij de tariefstelling maandelijks of per half jaar vaststaat. Een dynamisch energiecontract (VolFlex) werkt – in tegenstelling tot variabele en vaste contracten – niet met een vast energietarief per maand of half jaar. Bij een dynamisch contract bepalen vraag en aanbod op de energiemarkt je tarief. Je betaalt dus de huidige elektriciteits- en gasprijs: de tarieven voor stroom zijn ieder uur, en voor gas elke dag, anders. Deze tarieven zijn overigens altijd een dag van te voren bekend.

De situatie in 2023
Hoe pakte de keuze voor een variabel of flexibel contract gemiddeld uit in 2023? Gemiddeld genomen betaalden huishoudens met een dynamisch energiecontract in 2023 volgens Duurzaam Actueel 29 cent per kilowattuur (kWh) stroom. Met een vast of variabel contract was dat 40 cent, een verschil van 28 procent. Vroeger bestond overigens de keuze tussen een variabel of flexibel contract niet. Van oudsher werken energieleveranciers namelijk met variabele energietarieven die maandelijks of per half jaar vooraf worden bepaald. Door prijsschommelingen verwerkt de leverancier een risicopremie in het tarief. Zodoende geldt er altijd een vertraging in het tarief. Bij dynamische energieprijzen, zoals deze sinds enkele jaren worden aangeboden, werkt dit dus anders.

Geen risicopremie
Zoals je ziet in de grafiek betaal je bij dynamisch geen risicopremie. De prijs volgt 1-op-1 de beursprijzen, zonder vertraging! Meestal pakt een dynamisch energietarief aanzienlijk voordeliger uit dan een traditioneel variabel tarief. Ook goed om te weten: Op dit moment liggen de vaste tarieven in de markt zo’n 60% hoger dan de dynamische energieprijzen. Met een VolFlex energiecontract én een slimme meter zit je helemaal goed bij Hezelaer Energy!