Honderden euro’s per huishouden ter compensatie

Bron: www.nrc.nl

Het demissionaire kabinet maakt 3,2 miljard euro vrij om burgers te compenseren voor de stijgende energieprijzen. Onder meer de energiebelasting gaat omlaag. Door fiscale ingrepen krijgen huishoudens er gemiddeld zo’n 400 euro bij, zo heeft demissionair staatssecretaris Dilan Yesilgöz van Economische Zaken en Klimaat (VVD) vrijdag bevestigd. Daarnaast is er 150 miljoen euro extra gereserveerd voor de isolatie van woningen.

De compensatie geldt voor iedereen, dus ook voor mensen die wel een gunstig energiecontract hebben of een hogere energierekening prima kunnen betalen. Volgens Yesilgöz is een andere, meer op specifieke groepen burgers gerichte aanpak lastig. „Het liefst had ik het zo specifiek mogelijk gedaan”, zei de staatssecretaris vrijdag na afloop van de ministerraad. „Maar ik kan niet bij mensen achter de voordeur kijken om te zien wat voor contract ze hebben.” De compensatie moet vanaf januari al effect hebben op de energierekening en geldt voor een periode van een jaar.

Het midden- en kleinbedrijf gaat minder energiebelasting betalen. Van de 3,2 miljard euro gaat 500 miljoen naar deze kleinere ondernemers.

De extra 150 miljoen euro voor isolatie is bedoeld voor eenvoudige isolatiemaatregelen, zoals de aanschaf van tochtstrips.

Overzicht