Industrieterrein Hazeldonk

Energie uit wind en zon samen met bedrijven aan de grens

Logistiek centrum Hazeldonk ligt langs de A16, precies op de grens met België. Nationaal bekend is het vooral door lange files en heel veel vrachtwagens. Voor de ondernemers op Hazeldonk verandert er de komende jaren veel. Zij moeten hun bedrijven flink gaan verduurzamen. Onze ontwikkeltak Izzy Projects realiseerde op het terrein al een windpark en werkt nu samen met bedrijven aan een aantal grote zonnedaken.

Windpark Hazeldonk

Als je bij industrieterrein Hazeldonk de grens overgaat zie je ze staan: drie windturbines van het Nederlandse merk Lagerweij. De molens draaien sinds 2015 en zijn ontwikkeld door Izzy Projects, een dochter van Hezelaer Energy. De molens staan nog net op Bredaas grondgebied. Izzy Projects ontwikkelde het project samen met partners uit de stad Breda. Hezelaer Energy neemt de stroom van de molens af en zorgt voor de lokale distributie. Zo’n 350 mensen uit Breda en omgeving hebben het windpark meegefinancierd door obligaties aan te schaffen. Deelnemers bouwen over hun investering rente op en ontvangen elke vijf jaar een uitkering van het windpark. Zo is Windpark Hazeldonk een lokaal, duurzaam project geworden waar inwoners van meeprofiteren.

Vierde molen in de maak

Windpark Hazeldonk doet zijn werk prima. Inmiddels gebeurt er nog veel meer op het industrieterrein. Zo werken we aan de bouwvoorbereiding van een vierde molen op deze plek. Deze nieuwe molen is één van de 28 turbines die Provincie Noord-Brabant mag gaan neerzetten langs de A16. In tegenstelling tot de drie huidige molens, die op grond van de gemeente Breda staan, komt onze nieuwe turbine op grond van een logistiek bedrijf. De opgewekte stroom leveren we rechtstreeks aan een vrieshuis in de buurt. Zo benutten we bestaande netinpassingen optimaal en leggen we geen extra beslag op het vaak al overvolle openbare elektriciteitsnet.

Zonnedaken op bedrijven

Op Hazeldonk werken we ook aan zonnedaken op de bedrijven. Voor vijf daken hebben we inmiddels uitgewerkte plannen. Deze daken zijn bouwtechnisch gecontroleerd en er is SDE-subsidie, dit is een overheidssubsidie ​​voor duurzame energieproductie, verstrekt. Zo werken we mee aan duurzame, eigen energie voor het hele bedrijventerrein. Helemaal in lijn met de Green Deal die onder meer door gemeente Breda werd gesloten om de energietransitie op Bredase industrieterreinen een boost te geven.

Contact of Meer informatie