Marktupdate energieprijzen | juni 2024

Onze trading expert Rex Bolsius praat je maandelijks bij over de laatste ontwikkelingen rond de energieprijzen, zodat je altijd op de hoogte bent. In deze editie gaat hij in op…

De spotmarkt met dynamische prijzen
Elektriciteit
In de maand mei lag de gemiddelde prijs op de spotmarkt voor elektriciteit op 0,06573 €/kWh. Dat is een stijging van 12% ten opzichte van de maand ervoor. Deze stijging komt voort uit een verminderde productie uit hernieuwbare bronnen zoals zonnepanelen en windmolens, en ook doordat de gasprijs is gestegen. Het aantal uren met een negatieve prijs blijft bovendien toenemen. Afgelopen maand waren er maar liefst 74 van dergelijke uren, terwijl dat er in april slechts 62 waren. Deze uren kwamen vooral voor tijdens het weekend en op feestdagen.

Gas
Ook op de gasmarkt zagen we in mei een stijging. De gemiddelde prijs lag bij deze markt op 0,3073 €/m³, zo’n 8% hoger dan in april. Dalende leveringen uit Noorwegen vanwege onderhoudswerkzaamheden en zorgen over de toekomstige levering van LNG zijn hiervoor de belangrijkste oorzaken.


De termijnmarkt met vaste prijzen
Elektriciteit
Gedurende de afgelopen maand zagen we de prijzen op de elektriciteit termijnmarkt wederom stijgen. De prijs voor levering in 2025 bereikte zijn hoogste stand op 27 mei, toen het eindigde op 0,09524 €/kWh. Dit was de hoogste stand sinds 27 december 2023. Uiteindelijk werd de maand afgesloten op een prijs van 0,09213 €/kWh. Belangrijke oorzaken voor deze stijging zijn de gestegen gasprijs, en ook de hogere prijzen voor koolstofrechten.

Gas
Op de lange termijnmarkt voor gas zagen we vergelijkbare stijgingen. De hoogste prijs voor levering 2025 werd bereikt op 23 mei toen handelaren 0,3832 €/m³ moesten betalen, een stijgen van maar liefst 43% ten opzichte van het dieptepunt medio februari, toen de prijs slechts  0,2678 €/m³ bedroeg. De aanhoudende conflicten in het Midden-Oosten en aangekondigde werkzaamheden veroorzaakten zorgen over de levering van LNG. Op het einde van de maand stond de prijs op 0,36561 €/m³.

Overzicht