Als klant bij Hezelaer kun je kiezen uit verschillende energieproducten. Hieronder zie je per product uit welke bronnen de energie is opgewekt, evenals de milieuconsequenties. Jouw keuze, terug te vinden op uw leveringsovereenkomst, kun je elk moment wijzigen door contact met ons op te nemen. Indien je bijvoorbeeld gekozen heeft voor Nederlandse Groene stroom (windmolens) is jouw stroom voor 100% afkomstig uit Nederland.

Het delen van het etiket is een verplichting vanuit de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Groene stroom

Groene-stroomproducenten leveren hun groene stroom aan het elektriciteitsnet. Daarvoor ontvangen zij certificaten, de zogeheten Garanties van Oorsprong (GvO’s). Die GvO’s kopen wij, als leverancier, van de groene-stroomproducenten. Dat kan direct of via gespecialiseerde handelsbedrijven. Dit geldt voor alle groene stroom in Europa. Met de GvO’s krijgt de elektriciteit van de leverancier haar ‘bron’. Sommige GvO’s zijn relatief duur omdat ze beperkt beschikbaar zijn (zoals Nederlandse wind) en sommige zijn door de jaren heen steeds goedkoper geworden door het grote aanbod (bijv. Scandinavische waterkracht). Stroom wordt dus altijd achteraf vergroend met een GvO. Dat betekent dat bij iedereen dezelfde stroom uit het stopcontact komt. Heel veel grijs en een beetje groen. Omdat je eenvoudigweg een windmolen niet kunt aansluiten op een meterkast, is het systeem van GvO’s in de markt gezet.

Hezelaer is mede-eigenaar van diverse windmolens. Een deel van onze klanten kunnen wij 100% Nederlandse wind aanbieden, uit ons eigen portfolio.

Energie in Nederland geeft een toegankelijk, feitelijk en neutraal overzicht van het energiesysteem in Nederland, met duidelijke infographics vol feiten en cijfers. 

Historische stroometiketten