Terug

Primeur! Negatieve prijzen op de Nederlandse elektriciteitsmarkt

Op zondag 2 juni zaten we met z’n allen massaal op het terras, terwijl het stevig waaide en de zon volop scheen. Als u een contract heeft waarbij elektriciteit via de dagmarkt wordt ingekocht – bij ons het VolFlex contract – profiteerde u een paar uur lang van een elektriciteitsoverschot. Tussen 14 en 16 ‘s middags was het aanbod van elektriciteit op het net namelijk groter dan de vraag, waardoor de prijs negatief uitpakte en u zelfs geld toe kreeg voor uw elektriciteitsverbruik. 

In de toekomst vaker een elektriciteitsoverschot? 

In Nederland wordt de laatste jaren steeds meer elektriciteit opgewekt uit zon en wind, waardoor we te maken krijgen met piekmomenten op het net. De kans is groot dat een elektriciteitsoverschot op het Nederlandse energienet vaker dus vaker voorkomt. Stroom kan moeilijk worden opgeslagen, met als gevolg dat de prijs tijdelijk sterk daalt of zelfs negatief wordt. Iets wat in Duitsland op winderige en zonovergoten dagen al regelmatig het geval is. 

Bjorn Fiedeldij, directeur energy trading & operations

We verwachten in de toekomst vaker piekmomenten te zien in het elektriciteitsnetwerk, wat er voor zorgt dat ons energietarief tijdelijk extreem daalt. Zelfs onder nul.

Profiteer direct van prijsdalingen 

Als u een contract heeft waarbij elektriciteit op de dagmarkt wordt ingekocht, betaalt u altijd de actuele prijs. Eventuele prijsstijgingen op de markt ziet u terug op uw factuur, maar u profiteert ook direct van prijsdalingen als gevolg van een elektriciteitsoverschot. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan direct contact op met onze experts of bel ons vrijblijvend op 076-3030720. Nieuwsoverzicht
Contact
Jasmijn

Jasmijn

Bel 076 30 30 720