Terug

Uitleg energiebeurzen

Wij kopen energie in op verschillende beurzen. Gas en elektriciteit hebben aparte handelsbeurzen. Lees hier alles over de EPEX SPOT, ICE ENDEX, PEGAS | TTF en ICE ENDEX | TTF.

Net als op de financiële beurs is de prijs van elektriciteit (per kWh) of gas (per m3) onderhevig aan verschillende factoren.

Elektriciteit

Elektriciteit voor lange termijn contracten kopen we in op andere beurzen dan elektriciteit voor korte termijn contracten. Dit zijn de verschillende beurzen:
EPEX SPOT- voor korte termijn contracten.
ICE ENDEX – voor lange termijn contracten.

EPEX SPOT
Op deze beurs kopen we elektriciteit in voor korte termijn contracten zoals ons VolFlex contract. Omdat EPEX SPOT een spotmarkt is, komt de prijs per uur tot stand. Wat vandaag verhandeld wordt, is voor de levering van morgen. Op basis van vraag en aanbod komen prijzen voor de volgende dag tot stand. Gemiddeld gezien is de prijs per kWh hier lager dan de ENDEX beurs, waar elektriciteit wordt verhandeld voor lange termijn contracten. De handel van energie vindt online plaats. Op deze website vindt u de dagprijzen en handelsvolumes.

ICE ENDEX
ENDEX is een afkorting voor European Energy Derivatives Exchange. Op deze beurs kopen we elektriciteit in voor lange termijn contracten zoals onze MarktVast en BudgetZeker contracten. Omdat de ICE ENDEX een termijnmarkt is, komt de prijs per periode tot stand: per maand, kwartaal of jaar. Gemiddeld gezien is de prijs per kWh hier hoger dan op de spotmarkt, zoals EPEX SPOT Power NL Day Ahead, waar elektriciteit wordt verhandeld voor korte termijn contracten. De handel van energie vindt online plaats. Op deze website vindt u de dagprijzen en handelsvolumes.

Gas

Gas voor lange termijn contracten kopen we in op andere beurzen dan gas voor korte termijn contracten. Dit zijn de verschillende beurzen:

PEGAS | TTF – voor korte termijn contracten.
ICE ENDEX | TTF – voor lange termijn contracten.

PEGAS European Gas Spot Index | TTF
Eén platform voor één Europese gasmarkt. PEGAS is het centrale gashandelplatform van EEX Group dat wordt beheerd door Powernext.Op PEGAS wordt gas verhandeld voor de Nederlandse markt. Op deze beurs kopen wij gas in voor korte termijn contracten zoals ons VolFlex contract. Omdat PEGAS een spotmarkt is, komt de prijs per dag totstand.

ICE ENDEX | TTF
Op de ICE ENDEX TTF beurs wordt gas verhandeld voor Nederland. Op deze beurs kopen wij gas in voor lange termijn contracten zoals onze MarktVast en BudgetZeker contracten. Omdat de ICE ENDEX TTF beurs een termijnmarkt is, komt de prijs per periode tot stand: per maand, kwartaal of jaar.Nieuwsoverzicht
Contact
Jasmijn

Jasmijn

Bel 076 30 30 720